Residence the Grands Jardins: A Contemporary Home with Immense Overhanging Living Room and White Wood Volume

Residence The Grands Jardins 7

Located in the Charlevoix region near the Massif ski station, Residence the Grands Jardins is a contemporary home designed by Bourgeois Lechasseur Architectes. This residential project is completed in 2013 with white wood volume and immense overhanging living room. The design project for this big house can be achieved through the use of a steel structure.

Design

Residence The Grands Jardins 1

Residence The Grands Jardins 2

Residence The Grands Jardins 3

Residence the Grands Jardins sits on the mountainside on a rocky wooded site overlooking the St. Lawrence River, offering some major challenges for the architect. One of those challenges is to position the house to optimize the views and privacy. This house is built at a slight angle and parallel to the street to get more views from the river. While the facades are connected to each other by a play of glass and angles.

 

Materials

Residence The Grands Jardins 4

Residence The Grands Jardins 5

Residence The Grands Jardins 6

This house has bold, vertiginous form and anchored in the rock. The white wood volume seems to lift the ground as the lower level of the house, set off by large cement pilings. The house and the parking area are connected by a wooden walkway that can give an even more aerial look to the house structure.

 

Rooms

Residence The Grands Jardins 7

Residence The Grands Jardins 8

Residence The Grands Jardins 9

The culminating point of this project is the immense overhanging living room that opens and projects onto the Massif slope. Using a steel structure, the formal feats of the house design can be achieved. The house includes an office and an exercise room with large windows. There is also a wine cellar blending into the staircase, access to the pool, and a studio.

Residence The Grands Jardins 10

Residence The Grands Jardins 11

Residence The Grands Jardins 12

Via the walkway, the main entrance can be found on level one. A place to store ski gear and other great items are provided by the spacious closet that annexed to the hall area. On this level one, there is also a multipurpose room with a fireplace and bathroom for the children’s bedrooms. A spacious, light-filled area consists of a living room, dining room, and kitchen with windows on three sides.

 

Details

Residence The Grands Jardins 13

Residence The Grands Jardins 14

Residence The Grands Jardins 15

An industrial feel is created by the exposed concrete floor and the steel while the rooms are softened by the wood floor and the central fireplace. Another best feature in this house is the cement kitchen counter that extends out beyond the base. For the terrace addition, there is a master suite with a private bath, walk-in closet, and bedroom.

 

Inspiration

Residence The Grands Jardins 16

Residence The Grands Jardins 17

Residence The Grands Jardins 18

Inspired by contemporary Scandinavian villas, this house can have extreme formal lines to create a strong character. The vertical red cedar laths, horizontal white wood, and materials are some elements that can unify this awesome project and help integrate it into the stunning site.

 

Residence the Grands Jardins

Residence The Grands Jardins 19

Residence The Grands Jardins 20

Residence The Grands Jardins 21

Residence The Grands Jardins 22

Karin Hoover
Always amazed by architectural works that go beyond their time. She is a design enthusiast who likes to write.