Ronald McDonald House Barendrecht: A Temporary Care Center with Exterior Walls Made of Wood and Glass

Ronald McDonald House Barendrecht 7

Located on Voordijk in Barendrecht, the brief for this temporary care center is to create an environment that can offer a comfortable place for families to gather and relax. Ronald McDonald House Barendrecht is designed by Jeanne Dekkers Architectuur, completed in June 2007 with 900 m2 in size. The exterior walls of the house are made of wood and glass, allowing warm daylight to enter the house spaces easily.

Design

Ronald McDonald House Barendrecht 1

Ronald McDonald House Barendrecht 2

Ronald McDonald House Barendrecht 3

This house offers a sense of security and also a comfortable place where families can relax and exchange experiences with each other. The existing farmhouse’s roof is folded and extended to create a three-quarter square with an enclosed garden to the south while the stepped roof features a warm Portuguese slate and it also has a gradual slope.

 

Exterior

Ronald McDonald House Barendrecht 10

Ronald McDonald House Barendrecht 11

Ronald McDonald House Barendrecht 12

The exterior walls of this house that surrounding the garden are made of wood and glass. This way can allow warm daylight to enter the house spaces such as circulation routes and living room. Some French windows connect outdoor and indoor areas, creating a balanced connection between the house and its surrounding nature.

 

Rooms

Ronald McDonald House Barendrecht 7

Ronald McDonald House Barendrecht 8

Ronald McDonald House Barendrecht 9

Rooms housing mechanical systems and guest rooms can be found in the main facade while the offices are located in the old building area. There is also a stairwell at the entrance that lends direct access to guest rooms on the first floor of the house while a computer room and library share the upper floor. These rooms rest in newly added steel piles with its cowhide foundation.

 

Ronald McDonald House Barendrecht Gallery

 

Photography: Jeanne Dekkers Architectuur