Te Hihi: A Modern House with A Re-Worked Traditional Weatherboard and A Unique Roof

Te Hihi 8

As the winner of the NZIA Local Award in 2016, Te Hihi is a modern house that sits on a beautiful landscape. Designed by Strachan Group Architects,  this house has a traditional weatherboard that has been re-worked to respond to the house’s elongated form. The roof is an all-encompassing wedge form that responds to the tapering landform of the site.

Landscape

Te Hihi 1

Te Hihi 2

Te Hihi 3

Te Hihi 4

Te Hihi 5

Te Hihi 6

Te Hihi 7

Te Hihi 8

Te Hihi 9

Te Hihi 10

It is a beautiful house that embraces the interminable rural setting on the rolling landscape distinctive of Karaka. The building sits where two valleys converge to form a narrowing spur of land, allowing awesome views from all directions.

 

Design

Te Hihi 11

Te Hihi 12

Te Hihi 13

Te Hihi 14

Te Hihi 15

Te Hihi 16

Te Hihi 17

The house’s main axis follows the land’s incline that expressed with a central hallway. This hallway finds relief in the large viewing windows to the east of the house. Organized along this circulation path, the house spaces are tapering and shifting to each gain a northern sun and eastern aspect.

The main axis is intersected by the continuous pergola and the entry concourse, which connects to the pool area and northern lawn and slices across the ridge.

 

Structure

Te Hihi 25

Te Hihi 26

Te Hihi 27

Te Hihi 28

Te Hihi 29

Te Hihi 30

Re-worked in a large format, the traditional weatherboard can respond to the elongated building form. This board is also rendered black to recess into the landscape and contrast the timber’s glowing warmth. The windows are sculpted-out recesses and blank deliberately to the southern approach.

 

Te Hihi Gallery

 

Photographer: Simon Devitt