House in Shijooji: A Family House with Various Lighting Effects from the Windows

House In Shijooji 2

This family house is located in Nara Prefecture, designed by Fujiwara / Muro Architectural Design Office and completed in 2008. House in Shijooji sits on a quiet residential neighborhood with readjusted sections of vast land. At different times of the day, this house has various lighting effects that come from the slit windows below the roof.

Design

House In Shijooji 1

House In Shijooji 2

House In Shijooji 3

House In Shijooji 4

House In Shijooji 5

The design of this house blends well with the neighborhood’s atmosphere. The client’s requests are to use natural materials such as plaster and wood and to make a spacious lowered entranceway. The final result is a comfortable house that is perfect for the client with a child.

 

Structure

House In Shijooji 6

House In Shijooji 7

House In Shijooji 8

House In Shijooji 9

House In Shijooji 10

House In Shijooji 11

House In Shijooji 12

A design where every room of the house is connected to the lowered entrance is proposed by the architect. With a smoke-colored shed roof, the exterior wall is made of plaster. This house is also protected from direct sunlight thanks to the long eaves.

These long eaves also invite light from the garden inside the house spaces. Below the roof, the slit windows have various lighting effects. One also can enjoy the awesome horizontal view toward the garden.

 

House in Shijooji Gallery

 

Photographer: Hiroshi Ueda