Camelia: A House Reconfiguration and Remodeling with Staircase as A Sculptural Object

Camelia 15

Located in San Ángel, in southern Mexico City, it is a remodeling and reconfiguration project of a house designed by Pérez Palacios Arquitectos Asociados. Camelia is a residential project completed in 2013 with 300m2 in size. The elements of this house are connected by the horizontal and vertical circulations while the staircase is convinced as a sculptural object for the interior.

Overview

Camelia 1

Camelia 2

Camelia 3

There are three levels in this house and no parking lot. The spaces are distributed around the load-bearing walls, giving a sense of tightness to the house and providing no entries of natural light. Due to these conditions, the remodeling project includes the horizontal and vertical circulations that used as linking elements and a staircase as a sculptural object inserted within the house’s existing structure.

 

Design

Camelia 4

Camelia 5

Camelia 6

The horizontal and vertical circulations are set as linking elements, creating a sense of movement inside the house. This way can give each space more direct sunlight entrance and amplitude. The facade is left untouched to respect the house original style. For the parking space, the architect adds a basement.

 

Interior

Camelia 7

Camelia 8

Camelia 9

Vertical drilling is done on the house interior that goes through all house levels where the architect puts a staircase. The space around it is reordered, allowing more natural light to filter into the house space. This staircase is inserted within the existing structure as a sculptural object to emphasize the difference between new intervention and old elements.

Camelia 10

Camelia 11

Camelia 12

I order to create a contrast with the white walls, the black metal sculpture is set and separated from the house’s existing structure that an illusion of a floating staircase. A reflective sheet is placed in the backside that adds ease to the ladder and doubles the house space. The same idea is also applied to the backyard where the old construction materials are left visible with stark new black elements.

 

Camelia Gallery

Photographer: Onnis Luque

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.