Lanternim House: Renovation and Expansion of A One-Storey House

Lanternim House 23

Located in a residential neighborhood outside the Plano Piloto, Lanternim House is a renovation and expansion project of a one-storey house by Bloco Arquitetos. This project involves the use of the entire structure and part of it is inforced to create a second floor with a balcony and two bedrooms.

A pool and a leisure area can be found on the ground floor, including a balcony, a shaded pergola for the pool, a sauna, external bathrooms, and a barbecue. In front of the plot, the expansion of the service area configures the side wall that delimits the main entrance.

A new “skin” that surrounds the new floor consists of a “brise-soleil” system made of steel structure and fiber cement sheets. An opening angle of the plates follows the views to the outside, sun protection, and criteria of privacy. A central uncovered garden brings natural lighting and ventilation to the center of this house.

Lanternim House

Lanternim House 4

Lanternim House 5

Lanternim House 6

Lanternim House 8

Lanternim House 10

Lanternim House 15

Lanternim House 17

Lanternim House 18

Lanternim House 19

Lanternim House 20

Lanternim House 21

Lanternim House 22

Lanternim House 23

Lanternim House 27

Photographer: Haruo Mikami

Karin Hoover

Karin Hoover

Total posts created: 2980
“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.