Canyon House: An Award-Winning Home with Privacy and Panoramic Views

Canyon House 12

Designed by Prentiss Balance Wickline Architects, Canyon House is an award-winning home located in a dramatic setting in Methow Valley, WA. The goal of this residential project is to create privacy and retain panoramic views.

Design

Canyon House 1

Canyon House 2

Canyon House 3

Canyon House 4

Canyon House 5

It is a cozy house that is comprised of three separate buildings: the main cabin, a bunkhouse, and a garage. Retaining panoramic views around the house and also creating privacy are important things for the clients.

 

Structure

Canyon House 6

Canyon House 7

Canyon House 8

Canyon House 9

Canyon House 10

All forms can be connected and integrated into one structure thanks to the large shed roof. The house and the cabinet have an enclosed connection, forming a utility closet and a mudroom hallway.

The bunkhouse and the cabinet are joined by an open, covered breezeway, creating more privacy for the master suite near the bunkhouse. A U shape of the building creates a southern-facing central courtyard with a small water feature.

 

Awards and Recognition

Canyon House 11

Canyon House 12

Canyon House 13

Canyon House 14

Canyon House 15

This residential project has received two awards in 2006:

  1. Cabins: The New Style, James Grayson Trulove, Collins Design, 2006
  2. Mountain Living Magazine, July/August 2006 “Canyon House: Big Windows and Natural Materials Help Blur the Distinction between Indoors and Out”

 

Canyon House Gallery

Images Source: Prentiss Balance Wickline Architects

Karin Hoover

Karin Hoover

Total posts created: 2955
“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.