Tos House: A Three-Story Terraced House Renovation with Bright Wall and Retained Floorings

Tos House 6

It only takes 6 months for Office Coastline to complete this renovation project of a three-story terraced house in 2019. Tos House is built in 1920 and located in a historical compound in Shanghai’s Hongkou District, China. The bright wall is designed as a reflector to bring more lights to every room while the existing beam and floorings are also retained.

The House

Tos House 1

Tos House 2

Tos House 3

During the foreign concessions era, many Japanese people lived in this project area. Even a Japanese newspaper of those days was found while renovations, under the floor of the house. Before the renovations, this house has a dim interior because of the building and its partitions adjacent to the south side. The first awesome impression comes from the light and shade contrast created by the light that shines the room from the skylight.

 

Design

Tos House 4

Tos House 5

Tos House 6

The new design for this house is influenced by the impression, especially to create another skylight and the void. The void and staircase are arranged in the same line, providing an experience to going up towards the skylight. For the house wall, Stucco is used from the first floor to the third floor. It creates shade to reflect on the wall when people go up or down the staircase.

 

Structure

Tos House 7

Tos House 8

Tos House 9

The bright wall of the house is also used as a reflector to bring light to the house rooms. The structure and some other parts are reinforced while the existing floorings and beam are retained as well. A large bookcase and the cabinet are arranged on the opposite side of the stucco to match the interior texture. It makes the whole room to have shade and light contrast, highlighting the changing light inside the house every day.

 

Tos House

Tos House 10

Tos House 11

Tos House 12

Tos House 13

Tos House 14

Photographer: Alessandro Wang