Straumsnes: A Traditional Shelter with A Gabled Roof and the Best Ocean Views

Straumsnes 6

This cabin is located in Tingvoll, Norway with 135 m² in size. Straumsnes is a 2015 project designed by Rever & Drage Architects and at the same time, a modernist complex of added units dominated by flat-roofed modules also can be created. The result of this awesome project is a traditional shelter with a gabled roof and also the best ocean views.

Overview

Straumsnes 1

Straumsnes 2

The original cabin has been removed to create a way for the new. This new cabin is built after the annex that is drawn by another architect’s office and completed a few years ago. Besides designing a new whole and the annex, the architect also creates a new building that can provide a satisfactory solution both for program and site.

Straumsnes 3

The result is a traditional shelter that has a gabled roof and also a modernist complex of added units. These units are dominated by flat-roofed modules. Using these modules, the building room can be designed that suit the site of the project and the structure of the building.

 

Rooms

Straumsnes 4

Straumsnes 5

The top, front module has the best ocean views and also contains a small study. The construction of the room allows for flexibility in strong winds. The modules are sheltered from the westerly winds, leaning towards the eastern wall. These modules serve as a retreat and some bedrooms for individual family members.

Straumsnes 6

The entrance is interesting by being both inviting and secretive. This entrance can be accessed by the curved path and by the roofs and also volumes surrounding it. It still remains uncertain and hidden. The use of shingles leading to the entrance underlines this ambiguity.

 

Roof

Straumsnes 7

Straumsnes 8

The composition of the building is balanced in two ways that can be seen from the Taj Mahal-ish front situation. The gabled roof’s ridge is skewed towards the annex so the roof of this annex can be seen as the large gabled roof’s southern side, covering the annex and the main volume as well. There is a large window on the top front module that serves as a dynamic counterpart to the glass corner and as a centerpiece for the composition.

 

Straumsnes Gallery

 

Photographer: Tom Auger