Montjuic Apartment: An Apartment Renovation with A New Domestic Atmosphere and Frame-Like Partitions

Through a poetic composition of white frames, a new domestic atmosphere can be created in Montjuic Apartment. It is an apartment renovation completed in 2019 with 58 m2 in size. Located in Montjuic, Barcelona, Spain, Román Izquierdo Bouldstridge tries to create boundaries with the new frame-like partitions that connect the different spaces in an abstract language.

Goal

Montjuic Apartment 1

Montjuic Apartment 2

The poetic composition of white frames can diffuse the natural light and also creates a new domestic atmosphere in this modern apartment. The fluid space of the apartment is formed by some rooms that harmonize with the presence of plants, light, and wood. The original apartment is compartmentalized by rooms that barely connected to each other.

 

Design

Montjuic Apartment 3

Montjuic Apartment 4

The existent partition walls are demolished to open the space and improve the natural light incidence through a facade facing the northeast. The design of this project is the result of a succession of 5 rooms and thresholds. Each room of the apartment is conceived as a light perforated related to the exterior views and other rooms.

 

Rooms

Montjuic Apartment 5

Montjuic Apartment 6

The bedroom, toilet, kitchen, dining room, and living room can form a unique fluid space. This space is a space where different domestic activities take place. A secondary bedroom and entrance hall are the rooms without windows facing the street. The different spaces are connected and divided by the boundaries formed by new frame-like partitions in an abstract language.

 

Materials

Montjuic Apartment 7

Montjuic Apartment 8

The oak wood flooring of the apartment highlights the continuous horizontal plane to achieve a material unity. This awesome flooring is raised to meed the users’ domestic needs and leading to the three oak boards installation at different heights. These are simple elements that can give the kitchen countertop, a work table in the dining room, and a bench in the living room. With the oak stained pine windows, the longitudinal wooden boards generate a dynamic composition with the urban exterior views.

 

Montjuic Apartment Gallery

Photographer: Adrià Goula

Karin Hoover

“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci
View All Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.