House TP: A Little House Renovation with A Greenhouse and Beautiful View

House TP 1

This little house is bought by a single woman with green fingers. House TP is a 2017 project by dmvA Architecten, located in the working-class area in Mechelen next to the church. The renovation also includes adding a greenhouse that met the wishes of the owner with a beautiful view that can be seen both from the greenhouse and the first floor of the house.

Renovation

House TP 1

House TP 2

House TP 3

The owner has a strong desire to do urban farming in this little house. The backside of the house is oriented and the plot is fully-built that being in the house’s shade most of the time. Due to the lack of sunlight, the green spot behind the house also seems difficult. The architect decides to remove the backside except for one steel beam.

 

Structure

House TP 4

House TP 5

House TP 6

The beam of the house inspires the architect to add more beams and also place the greenhouse on the top area. The greenhouse literally floats with a light and airy patio. The opening up of the house parcel can generate a stunning and beautiful view from the first floor or the greenhouse with the church as urban and awesome decor.

 

Rooms

House TP 7

House TP 8

The bedroom is placed downstairs while the living room upstairs. There is a small living space next to the patio that can be used as a bedroom. All interior walls are removed to create more open spaces so this house looks larger despite its small living area. The stairs can be found on the side of the building so the open spaces of the house will not be disrupted. The original form is restored and a roof terrace is also built.

 

Details

House TP 9

House TP 10

The architect also designs an open space up to the house patio. A covered outdoor space underneath the house also can be created as the result where the car can be parked. A gate is made from steel blinds, placed at an angle of 45 degrees. This gate provides sufficient privacy but still gives an open, light impression for the house. A dark corner at the gate is transformed by the architect into a fresh corner that revives the street.

Karin Hoover
Always amazed by architectural works that go beyond their time. She is a design enthusiast who likes to write.