Mercedes-Benz Museum: A Cultural Landmark for A Journey through Time

Started in 2001 and finished in 2006, this awesome museum is designed to offer all visitors an amazing journey through time. Mercedes-Benz Museum is located in Germany, designed by UNStudio as a cultural landmark. This museum unites the past, present, and future of this legendary car, and it stands like a new gateway to the city.

Structure

Mercedes Benz Museum 1

Mercedes Benz Museum 2

With 35,000 m2 in size of the total building area, this museum has two chronological routes that follow a double helix structure, intertwining and descending along the spaces of the gallery. One path is spiraling around a spectacular central atrium and it winds through the displays of vehicle collection while other paths through the historical exhibits. The exciting spatial configurations, cross-references, and shortcuts also emerge with the various displays of the museum as the routes intersect.

 

The Void

Mercedes Benz Museum 3

Mercedes Benz Museum 4

The exhibition areas of this museum are structured around a central triangular atrium. This atrium rises as a core opens through the building. It is an impressive void that can frame the building’s inner workings, offering changing perspectives of the interior as well when the visitors walk through the exhibitions.

The exhibition spaces are also linked by the intersecting spiral routes of the building. It is a route that enables all visitors to view the entire part of the exhibits far and near, from above too, when they descending into the spaces of the gallery.

A novel ‘tornado’ smoke elimination system is developed especially for this museum to extract smoke from the building. Smoke is sucked from the spaces of the open gallery into the void then released at the top of the atrium via 144 air nozzles.

 

Details

Mercedes Benz Museum 5

Mercedes Benz Museum 6

There is also a twist in this project that forms a striking transformative element. This twist is a key load0bearing structure that supports the levels of the exhibition that span more than 100 feet without intermediate columns. Each top surface of the twist also becomes a circulation ramp. This ram transitions between the staggered gallery plateaus seamlessly.

The twist enables the fluid transitions between spaces as an organizational element while the building structure in this museum is based on a trefoil.

 

Mercedes-Benz Museum Gallery

 

Photographers: Daimler AG, Christian Richters, Brigida Gonzalez, Ronald Tilleman, Eva Bloem

Karin Hoover

“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci
View All Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.