Glebe Residence: An Addition and Full Interior Renovation of a 1890’s Single-Family Residence

Glebe Residence 6

Glebe Residence is located in the southern portion of Ottawa known as the Glebe, just 2 blocks from Lansdowne Park and bounded by the Rideau Canal, Canada. Designed by Batay-Csorba Architects, it is a 2013 project of 1,500sf addition and full interior renovation to a beautiful 1890’s single-family residence with 2,200sf in size. For Wilson Family, this house offers light shafts and visual relationships between rooms with an introverted private roof garden.

Desain

Glebe Residence 1

Glebe Residence 2

Glebe Residence 3

A direct reference to the residence past comes from the two-story existing rectilinear brick massing that retained. While three-story rear addition and a new third story clad in contrasting black metal panels cantilever and pivot, located around an existing historic sugar maple tree on the site. For shifting geometry, there is a massing that uses a tree as a central pivot to create a series of diagonally cantilevered masses.

 

Interior

Glebe Residence 4

Glebe Residence 5

Glebe Residence 6

With a series of interconnected voids, the sectional continuity lack of the traditional Victorian typology is challenged by penetrating the residence volume. It creates visual relationships and light shafts between the residence rooms typically separated.

Glebe Residence 7

Glebe Residence 8

Glebe Residence 9

A natural chimney effect for passive ventilation is created by the three-story voids which also allowing views and interaction between all three floors. This effect terminates with a series of solar-powered operable skylights. On the third floor, from the exterior envelope, the large void is carved out, creating an introverted private roof garden.

 

Glebe Residence

Glebe Residence 10

Glebe Residence 11

Glebe Residence 12

Glebe Residence 13

Glebe Residence 14

Photographer: Doublespace Photography