Skyline: A Large Residence with Full-Height Glazing for Maximum Spectacular Views

Skyline 5

A challenging site has been transformed into a 3,300-square-foot home by Skylab Architecture. Skyline sits on a steep bank at the end of a small street with spectacular views of the Oregon Coast Range and Willamette Valley.

The residence has a cast-in-place concrete plinth used to anchor the building structure due to the steep slope of the site. There are also two living volumes that are stacked perpendicularly. The occupants can enjoy maximum spectacular westerly views and spectacular sunsets thanks to the turned placement and full-height glazing.

The interior is focused on a mobius strip kitchen. This kitchen is clad in maple flooring and floating over bronze mirror. The surrounding view is the key ingredient of the spatial palette that balances the interior focus on the kitchen with a muted palette.

From the impervious areas of the building, the stormwater runoff is collected and then filtered through a network of channels into planters. In the end, the stormwater runoff is back into the stormwater system of the city.

Skyline

Skyline 1

Skyline 2

Skyline 3

Skyline 4

Skyline 5

Skyline 6

Client: David Brown and Andrea Corradini

Location: Portland, Oregon

Size: 4,300 sq ft

Images Source: Skylab Architecture

Karin Hoover

Karin Hoover

Total posts created: 2962
“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.