Vila Rica House: Two Pavilions with Exposed Concrete for the Structure

Vila Rica House 6

Constructed in 2015 and completed in 2017, Vila Rica House is a 2014 project that sits in a rural area that is 40km away from the city center of Brasília. Designed by Bloco Arquitetos, this project is distributed in two perpendicular pavilions with the use of exposed concrete for the structure and the fixed furniture as well.

Program

Vila Rica House 1

Vila Rica House 2

Vila Rica House 3

Vila Rica House 4

Vila Rica House 5

Vila Rica House 6

Vila Rica House 7

Vila Rica House 8

Vila Rica House 9

Vila Rica House 10

There is a slight downward slope towards the back of the lot on the topography where there is a valley with native vegetation. This project consists of two perpendicular pavilions that are positioned on slightly different levels as the main program.

 

Pavilions

Vila Rica House 11

Vila Rica House 12

Vila Rica House 13

Vila Rica House 14

Vila Rica House 15

Vila Rica House 16

Vila Rica House 17

There are two main reasons why the two pavilions are elevated from the ground. The first reason is to allow the existing topography’s preservation. The second is to prevent small animals such as lizards and insects from entering the pavilions. The pavilions are connected by two open elevated walkways. The main idea is to maximize direct contact with conditions of the local weather.

 

Materials

Vila Rica House 18

Vila Rica House 19

Vila Rica House 20

Vila Rica House 21

Vila Rica House 22

Vila Rica House 23

Vila Rica House 24

Vila Rica House 25

Vila Rica House 26

Vila Rica House 27

Vila Rica House 28

Vila Rica House 29

The materials for the construction are chosen based on two main premises: they should never “hide” their “natural” appearance and they should age well under the natural weather conditions. The aim of the landscape design in this project is to restore many specimens from the Brazilian Savannah’s original landscape.

 

Vila Rica House Gallery

 

Photographer: Haruo Mikami