Viewing Back: A Semi-Detached House with A Modern Interior and Mesmerizing View

Viewing Back 2

Completed in 2017 by HYLA Architects, Viewing Back is a two-storey semi-detached house located in Singapore. Sits behind an unassuming face of granite and glass, this house offers a mesmerizing view with a glimpse into the garden of Singapore’s former Command House. The interior is finished with a modern interior that comes from different materials.

Design

Viewing Back 1

Viewing Back 2

Viewing Back 3

Viewing Back 4

There are floating timber steps once one enters this house, framing the corridor of trees that blur the boundary between outdoor and indoor space. The foyer of this house is abundant with light due to the double‐volume void and bordered on one side by dark face brick.

 

Spaces

Viewing Back 5

Viewing Back 6

Viewing Back 7

Viewing Back 8

The pattern of vertical and horizontal lines can provide sun shading and privacy, connecting each space of the house to the scenery outside visually as well. The full-length dining and living can be found on the second floor to allow its open plan to frame the landscape and free up space too.

 

Interior

Viewing Back 9

Viewing Back 10

Viewing Back 11

Viewing Back 12

A timeless and modern atmosphere comes from the contrast between textured brick, warm timber, and luxurious marble. The interior of this house is finished with a modern interior and beautified by those materials.

Viewing Back 13

Viewing Back 14

Viewing Back 15

Three bedrooms and a glass study occupy the house’s top floor. An interplay of shadows also can be seen at the top of the infinity pool below as the screen transitions to the roof from the wall, overlooking a glass‐less window of awesome nature.

 

Viewing Back Gallery

 

Photographer: Derek Swalwell