The Space Between Walls: A Semi-Detached House with Courtyard Spaces

It is a 2017 residential project located in Princess of Wales Road, Singapore. Designed by HYLA Architects, The Space Between Walls is a project of a semi-detached house that detaches from its party wall and facade. This separation creates courtyards spaces for ventilation and light.

Design

The Space Between Walls 1

The Space Between Walls 2

The Space Between Walls 3

The Space Between Walls 4

The Space Between Walls 5

The Space Between Walls 6

The Space Between Walls 7

The Space Between Walls 8

Besides ventilation and light, the courtyard spaces also allow private views that can be seen easily right from the house. There is also an almost blank brick wall at the front that conceals these spaces while the front door is hidden in a timber wall.

 

Details

The Space Between Walls 9

The Space Between Walls 10

The Space Between Walls 11

The Space Between Walls 12

The Space Between Walls 13

The Space Between Walls 14

Running along the front and side, the swimming pool can create a house tranquil oasis. The timber staircase is covered by a glass and timber pergola and it overhangs the pool. This pergola runs along the house’s length. The gardens continue from upstairs into two more courtyards that have a study and two bedrooms.

 

The Space Between Walls Gallery

 

Photographer: Derek Swalwell

Karin Hoover

“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci
View All Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.