SIP Administrative Center: A Landscape Presenting a Strong Identity of Civic Campus

SWA Group developed a landscape architecture project for the new Suzhou Industrial Park [SIP] Administrative Center, the main work area for Suzhou’s government departments. Situated on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, Jiangsu, China, the building presents a landscape as a strong identity of the civic campus that is located in a setting that incorporates traditional Suzhou culture with modern amenities.

The SIP Administrative Center

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 7

Suzhou Industrial Park [SIP] Administrative Center comprises a civic plaza, central green, fountains, streetscape, and canal waterfront.

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 6

All of these utilize landscape elements, including water features and trees.

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 5

There are also new landforms to offer inviting amenities while at the same time bridging the site to its context.

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 4

Meanwhile, SIP Administrative Center is believed to relate the residents to Suzhou’s past. It also creates an environment that is functionally and aesthetically rich.

City of Canals

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 3

Since the building incorporates ‘city of canals’ concept into the landscape architecture, it is to be expected that water acts as a central role.

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 2

It helped SWA’s landscape architect to create a design that integrates water into the people’s modern daily life both in a physical and metaphorical way.

Sip Administrative Center A Landscape Presenting A Strong Identity Of Civic Campus 1

The central canal and linear waterfront park link the site to Suzhou, while the civic plaza, the main building, water platform, and reflecting pool establish a new north-south axis that provides orientation and directs views as well.

Via SWA Group

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.