Dawesville House: Alterations and Additions Project of A Weatherboard Cottage

Located in Dawesville, Western Australia, Dawesville House is a 2015 project redesigned by Archterra Architects. It is a project about additions and alterations of a weatherboard cottage. The main goal is about upgrading a 70s weatherboard cottage to allow the residents to create a permanent sea-change.

Design

Dawesville House 1

Dawesville House 2

Dawesville House 3

A design solution is made based on cost efficiencies and a sloping block structure of the house. This solution is about retaining the existing walls and the lower floor, they are grafted on the new open plan on the upper floor. The awesome view to the northeast across the Peel estuary can be seen clearly and also perfect for full-time occupation.

 

Details

Dawesville House 4

Dawesville House 5

Dawesville House 6

There is a jarrah batten balustrade to provide access to the northern deck, making sure all views of the backyard detritus and neighboring sheds are cropped. The main bedroom has a curved form from the south to the east elevation with the awesome view of the amazing and estuary sunrises among the trees.

 

Floor

Dawesville House 7

Dawesville House 8

Dawesville House 9

The rooms on the ground floor of the house are designed for all regular visits by the grandchildren and children of the owner. Those rooms also allow them to operate separately in a period of time. The ground and upper floor are connected by a simple wooden staircase, providing access to go up and down.

 

Materials

Dawesville House 10

Dawesville House 11

There is deep penetration in Dawesville House of warming winter sun the space of main living room inside. The architect places the lovered windows in order to capture the sea breeze in the afternoon, used as a summer cooling. On the timber-framed walls, a multi-layered insulation barrier is installed and the 3kW solar array can minimize the environmental footprint in this house.

Dawesville House 12

Dawesville House 13

From the outside, there are some different materials that used to design and built this house which is easy to be seen. The outdoor wall is made from brick and the balcony on the upper floor is full of glass wall, door, and window. Inside the house, wood and concrete are combined to design the house structure.

Karin Hoover

“Simplicity is the ultimate sophistication.” – Leonardo da Vinci
View All Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.