Magnolia: A Dynamic Residence Situated on a Tight Infill Manhattan Beach Lot

Magnolia is a 2,400-square-foot dynamic residence developed by Walker Workshop. Located in Manhattan, New York, the modest residence was built on a tight infill Manhattan Beach lot.

The massing and the placement of the house were adopted based on the internal programmatic needs and local zoning codes. Meanwhile, this project was finalized in May 2012 and considered as Walker Workshop’s first entirely ground-up new construction project.

The south wing of the house was rotated sixteen degrees towards the Downtown LA and San Gabriel Mountains. This rotation helps the external and internal spaces feel more dynamic. Cedar siding and cement plaster in the exterior façade were used inside for the circulation space and central stair.

The kitchen area displays wood cabinetry that makes a contrast to the white walls, floors, and countertop. The bathroom is more vibrant with the addition of blue tiles and gray flooring to the bare, white walls.

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 9

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 8

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 7

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 6

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 5

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 4

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 3

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 2

Magnolia A Dynamic Residence Situated On A Tight Infill Manhattan Lot 1

Via Walker Workshop

Alana Groom

“An idea is salvation by imagination.” – Frank Lloyd Wright
View All Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.