The Archive House: The Home for Over 70 Kilometers of Underground Archives



Lund+Slaatto Architects finished constructing the Archive House in 2017. Located in Stavanger, Norway, the Archive House project has been awarded BREEAM-NOR Excellent certification in accordance with its environmental performance, from environment and health to transport, ecology, material use, and energy.

The Archive House

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 11

The Archive House stood at 14,700.0 sqm above the ground and contains over 70 km of underground archives which covers almost half of the building’s total area. The Archive House considers sustainable design as a key element with a high quality performance as well as low energy consumption and a low CO2 footprint.

The Facade Cladding

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 10

The front part of the building is filled with wooden sections arranged geometrically as a puzzle of folded elements. This design allows the building to change the appearance through the play of shadow and light or the change of season and weather. It almost looks like the building is covered by origami, adding the playful vibes in the air.

Integrated Window Openings

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 9

The pattern of sloping lines are integrated into the window openings, creating the characteristic shape of the said windows. The integration also allows some variation in the depth of the windowsills.

The Transparent Entrance

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 8

From the southeast of the building, you will be led to the main entrance which is connected to the main avenue of the area. Inside, there is a large cantilevered area with a two-storey glass façade where you can see the transparent character of the building’s entrance. This construction has managed to establish a visible connection from the inner atrium to the busy avenue outside the building.

The Central Atrium

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 7

The central atrium is clad with a large glass roof to allow natural light pours in the inner workplaces for a brighter interior.

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 6

Meanwhile, this section goes with open concept where public functions, such as a cafeteria, exhibition area, and offices, are operated on day-to-day basis.

Internal Bridges

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 5

To connect the different parts of the building, the stairway and internal bridges were constructed.

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 4

The main stairway that will lead you to different parts of the building on the top floor.

Flexible and Efficient Offices

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 3

When it comes to the offices, the firm ensures that they can showcase a flexible and efficient layout.

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 2

The offices also have large windows to provide natural light and offer the great views of surrounding areas.

The Archive House The Home For Over 70 Kilometers Of Underground Archives 1

Thanks to the floor-to-ceiling windows, you are able to see this beautiful landscape from the inside of the building.

Via Archdaily


log in

Become a part of our community!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Back to
log in