The Renovation and Extension of A Row House in Overveen

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 9

A row house in Overveen, the Netherlands, was going to some changes to create a new living place that can provide comfort to the homeowners. To achieve this, Bloot Architecture has successfully taken a part in the reconstruction and renovation project of this two-storey home. Situated at 269.0 m2, here are some takeaways from the project.

Overveen House

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 9

Situated on a dune area, the ground level of the house is higher at the front compared to the rear. The two-storey home consists of living area, dining room, basement, bedrooms, and bathrooms. In addition, the inner part of the house had been taken care of and stripped of all period features.

Before and After

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 8

This is the comparison of the Overveen house before and after the construction. You can see there are some major changes to make the home look better than it was before.

The Stairs

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 7

The first staircase is a spiral one that leads to the basement which has a series of small rooms, such as kitchen and dining room. The staircase has a balustrade made of marine rope. Another staircase is one that runs along a continuous wall. The staircase will lead you to the first and second floor where the bedrooms and a family bathroom are located.

Family Kitchen

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 6

Through the basement, there is an extension that will lead you to the kitchen and dining area. The kitchen is much larger than it actually was before with a floating veranda where you can sit and dangle your legs while sipping a cup of coffee.

Back Garden View

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 5

Still in the family kitchen, there is a dining area arranged and pass that, you can open the sliding glass door where you can enjoy the view of the back garden.

The Basement

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 4

This dark and low ceiling basement creates an opening connection between the living room and the kitchen. Meanwhile, the basement goes with open plan concept with underfloor heating. This area is also functioned as the children’s playroom and guest room.

Glass Floor

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 3

The glass floor is supported by large Douglas beams that will lead to a roof terrace. In between, you can see the view of living room and kitchen area through the glass floor down below.

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 2

The glass floor is also able to open up the area and makes the area as airy and light as possible.

The Extension

The Renovation And Extension Of A Row House In Overveen 1

This extension will direct you from the basement to the family kitchen and dining area. It is light and quite the opposite of slightly darker basement.

Via Archdaily

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.